17 Allergie & NAVO

De oorzaakcategorie allergie – NAVO heeft betrekking op de aanwezigheid van een allergie of niet allergische overgevoeligheden. Een allergie is in klinisch opzicht een in kwalitatieve zin veranderde gevoeligheid voor een antigeen op basis van een immunologisch proces. Het immuunsysteem is van slag en er treedt storing op, zoals van de mestcellen die te snel histamine afgeven. Een allergie is van het directe reactietype.

Bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid (ook wel intolerantie genoemd) is het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken (dus geen allergenen) en ontstaan de reacties op verschillende manieren. De stoffen die een reactie kunnen veroorzaken noemen we triggers. De overgevoeligheidsreactie treedt meestal met een vertraging van 8 – 72 uur op.

Op dit moment heeft de helft van de mensen in West-Europa in meer of mindere mate last van een allergie of niet allergische voedselovergevoeligheid. We hebben steeds snellere computers en minder tijd, we hebben steeds effectievere methoden en meer haast, we weten meer van het immuunsysteem dan ooit en meer mensen dan ooit hebben last van allergie en niet allergische overgevoeligheid. Complementaire alternatieve geneeskunde (CAM) kan een nuttige aanvulling zijn op het verbeteren en voorkomen van deze allergieën en overgevoeligheden. 

De meeste mensen spreken in het dagelijks leven over allergie. In werkelijkheid heeft 1 op de 10 mensen last van allergie en de andere 9 van niet allergische overgevoeligheden. Bij een allergie is er sprake van een erfelijke storing, waarbij men het hele leven gevoelig is voor bepaalde allergenen. Er is bij een allergie sprake van een erfelijke storing met een IgE reactie. De beste oplossing is deze voeding te vermijden. Een niet allergische overgevoeligheid reactie is een storing die in de loop van het leven is ontstaan en die men aanvankelijk niet had. Er is bij niet allergische overgevoeligheid sprake van een zeer complex  geheel van reacties in het lichaam. Zowel bij allergie als overgevoeligheid speelt niet alleen het immuunsysteem een rol, maar ook het limbisch systeem (met name de amygdala en de hypothalamus), de aanwezigheid van pathogene micro-organismen en de lever. In de acupunctuur werd bij een allergie ook vrijwel altijd een afwijkende energetische toestand van de longmeridiaan (is gerelateerd aan het immuunsysteem) en de levermeridiaan (gerelateerd aan de afbraak van toxines en onderdeel van het immuunsysteem) geconstateerd.

Allergie en niet allergische voedselovergevoeligheid dragen bij 2 van de 3 patiënten die in een praktijk voor complementaire alternatieve geneeskunde komen bij aan de klachten, zoals bij:

– Maag-darmstoringen, bijvoorbeeld gastritis, zuurbranden, misselijkheid, obstipatie en m. Crohn.

– Huidproblemen, zoals, eczeem, netelroos, acné en jeuk.

– Neurologische storingen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en migraine.

– Vermoeidheid, slaapstoornissen en eetstoornissen.

– Klachten van het bewegingsapparaat, zoals fibromyalgie en gewrichtsontstekingen.

– Psychische klachten, angst, depressie,, hyperactiviteit.

– Long- en slijmvliesproblemen, astma, chronische rinitis en bronchitis.

De belangrijkste oorzaak waardoor niet allergische overgevoeligheid reacties tegenwoordig veel vaker voorkomen dan vroeger is in ieder geval de veranderde voedselprofielen door het bewerken van het voedsel. Daardoor is het voedselprofiel niet meer zoals het oorspronkelijk in de natuur bedoeld was en treedt er een afwijkende (allergische of NAVO) reactie op.  Een voorbeeld hiervan is het eten van brood.

Veel mensen hebben chronische klachten ten gevolge van een niet ontdekte of goed in kaart gebrachte niet allergische voedselovergevoeligheid. Als we deze klachten goed willen verhelpen of verbeteren is het zaak om naast het behandelen van de andere diepe oorzaken, ook iets te doen aan deze overgevoeligheden.

De voornaamste oorzaken van niet allergische overgevoeligheid reacties zijn :

Externe oorzaken:

  • Het bewerken van voedsel, waardoor het profiel verandert, door er stoffen aan toe te voegen of aan te onttrekken.
  • Het veranderen van het voedselprofiel door bijvoorbeeld verhitting of bestraling.

Interne oorzaken:

  • Onbalans in het natuurlijk evenwicht van micro-organismen in ons lichaam, waardoor het immuunsysteem anders reageert dan voor deze verstoring.
  • Toxines die allerlei mechanismen kunnen verstoren, zoals de leverwerking , de functie van de darmen en het immuunsysteem.
  • Geopathie en/of elektrosmog, waardoor er allerlei functiestoornissen kunnen ontstaan, met name ook van het immuunsysteem.
  • Gebitsklachten, veelal gepaard gaande met een pathogene activiteit van bacteriën en toxines, waardoor ons hele systeem anders op voedsel reageert dan normaal.
  • Psyche en emotionele storingen met een storende invloed op allerlei mechanismen in ons gestel, waardoor voedsel niet allergische overgevoeligheid op kan treden.
  • Hypothalamusstoring met een afwijkende verwerking van binnenkomende prikkels en immuunsysteem storing. Ook de amygdala kunnen een grote rol spelen bij het opwekken van een allergische of niet allergische overgevoeligheid reactie.
  • Miasmen, dat wil zeggen storende energetische informatie van vorige generaties, zonder genetische afwijkingen, die op den duur tot niet allergische overgevoeligheden.
  • Hormonale afwijkingen met een storende invloed op het immuunsysteem en een intolerante reactie op bepaalde voedselprofielen.
  • Matrixstoring (Basis Bio Regulatie Systeem), waardoor cellen afwijkend reageren op bepaalde voedselbestanddelen.